Haver

Haver is zeer gezond en het is vooral ook een van de beste bronnen van bètaglucaan, een soort oplosbare vezels die gunstig zijn voor de gezondheid. Uit een review van 28 studies bleek dat bètaglucaan zowel het ‘slechte’ LDL-cholesterol als het totale cholesterol verlaagde zonder het ‘goede’ HDL-cholesterol te beïnvloeden. Andere studies toonden aan dat bètaglucaan de opname van suiker kan vertragen en het bloedsuiker- en insulinegehalte kan verlagen. Een portie van 40 gram droge haver verschaft 4 gram vezels en 7 gram eiwitten. Ook bevat het fosfor, magnesium en B-vitamines. Hoewel haver van nature glutenvrij is, bevatten veel merken wel gluten door kruisbesmetting tijdens het groeien of bij de verwerking. Als je coeliakie hebt of glutensensitief bent, moet je ervoor zorgen dat je haver neemt waarop vermeld staat dat het gegarandeerd glutenvrij is.

Kortom: Haver bevat bètaglucanen, die kunnen zorgen voor verlaging van het cholesterolniveau en kunnen bijdragen aan de regulering van het bloedsuikerniveau.

Boekweit

Boekweit is eigenlijk geen graan maar een zaad. Het bevat veel antioxidanten, waaronder hoge gehaltes van twee specifieke soorten: rutine en quercetine. Uit sommige dierstudies kwam de suggestie naar voren dat rutine wellicht goed is bij het verminderen van de symptomen van Alzheimer. Quercetine blijkt ontstekingsremmend te zijn en oxidatieve stress te verminderen. Ook enkele risicofactoren voor hartziektes zouden kunnen afnemen door het eten van boekweit. In een studie werd een verband gevonden tussen het eten van boekweit en een afname van het totale en ‘slechte’ LDL-cholesterol en een betere ratio tussen ‘goed’ HDL en totaal cholesterol.  Soortgelijke bevindingen kwamen uit een ander studie; degenen die boekweit namen liepen minder risico op hoge bloeddruk, hoog cholesterol en hoog bloedsuikergehalte. Ongeveer 170 gram boekweit zorgt voor 17 gram vezels, 23 gram eiwitten en meer dan 90% van de dagelijkse behoefte aan magnesium, koper en mangaan.

 Kortom: Boekweit is rijk aan antioxidanten en het wordt geassocieerd met een afname van risicofactoren voor hartziektes, zoals het bloedcholesterolniveau.

Bruine rijst

Hoewel bruine en witte rijst van hetzelfde graan komen, zijn de kiemen en zemelen er bij witte rijst uitgehaald tijdens de bewerking. Bruine rijst bevat daardoor veel meer vezels en meer micronutriënten, wat ervoor zorgt dat het een van de gezondste glutenvrije granen is. Beide varianten zijn wel glutenvrij, maar uit studies blijkt dat je om te profiteren van de gezondheid beter bruine rijst kan nemen dan witte. Bruine rijst in plaats van witte kan zelfs zorgen voor een lager risico op diabetes, gewichtstoename en hartziektes. Een portie bruine rijst van 200 gram bevat 4 gram vezels en 5 gram eiwitten. Ook voorziet het in een behoorlijk deel van je dagelijkse magnesium- en seleniumbehoefte.

Kortom: Bruine rijst is vezelrijk en er is een samenhang met een lager diabetes- en hartziekterisico en minder gewichtstoename in vergelijking met witte rijst.

Pompoenpitten

Pompoenpitten zijn klein, maar zitten bomvol voedingsstoffen. Een kleine portie levert een substantiële hoeveelheid vetten, magnesium en zink. Hierdoor zijn pompoenpitten in verband gebracht met meerdere gezondheidsvoordelen. Ze zijn goed voor het hart, de prostaat en bieden bescherming bij bepaalde vormen van kanker. De zaden kunnen heel makkelijk worden toegevoegd aan je voedingspatroon.

Zonnebloempitten,  Omega 6

Zonnebloempitten zijn het zaad afkomstig van de zonnebloem. Eén zonnebloem draagt honderden pitten. Oorspronkelijk komt de winning van zonnebloempitten uit Mexico en Peru. Indianen eten ze al meer dan 5000 jaar. Ze bevatten 35,3 g omega 6  per 100 gram

Lijnzaad, omega 3 en 6

Lijnzaad is een goede bron van vezels en omega-3 vetzuren, vooral van alfa-linoleenzuur.  Vezels: 7.8 gram, Eiwitten: 5.2 gram, Enkelvoudi onverzadigde vetzuren: 6.5 gram, Omega-3 vetzuren: 6.5 gram, Omega-6 vetzuren: 1.7 gram, Mangaan: 35% van de ADH,  Thiamine (vitamine B1): 31% van de ADH, Magnesium: 28% van de ADH. Lijnzaad bevat ook een aantal verschillende polyfenolen, vooral lignanen, die een belangrijke antioxidantwerking hebben in het lichaam.  Lignanen, vezels en omega-3 vetzuren in lijnzaad kunnen allemaal het cholesterol en andere risicofactoren voor hartziekte verlagen. Een grote studie combineerde de resultaten van 28 andere onderzoeken, waarbij werd ondervonden dat lijnzaad het ‘slechte’ LDL cholesterol verlaagt met gemiddeld 0,08 mmol/l.  Lijnzaad kan ook de bloeddruk helpen verlagen. Een analyse van elf studies wees uit dat lijnzaad de bloeddruk kan verlagen, vooral als ze als geheel worden gegeten gedurende meer dan twaalf weken . Een aantal studies heeft aangetoond dat het eten van lijnzaad de markers van een tumorgroei kan verminderen bij vrouwen met borstkanker en het risico op kanker kan verlagen.  Dit kan komen door de lignanen in lijnzaad. Lignanen zijn fyto-oestrogenen en lijken op het vrouwelijke geslachtshormoon oestrogeen. Gelijkende voordelen zijn zelfs ondervonden wat betreft prostaatkanker bij mannen.  Behalve dat lijnzaad het risico op kanker kan verlagen, kan het ook de bloedsuikerspiegel laten dalen, wat weer het risico op diabetes kan verminderen .

Kortom: Lijnzaad is een uitstekende bron van vezels, omega-3 vetzuren, lignanen en andere voedingsstoffen. Er zijn veel bewijzen dat ze het cholesterol, de bloeddruk en zelfs het risico op kanker kunnen verlagen.


BRON: https://www.ahealthylife.nl/

  

  

KLIK HIER VOOR DE
PRODUCTSPECIFICATIE